Διατροφή στη Νεφρική Ανεπάρκεια

Ο πιο σημαντικός ρόλος του κλινικού διατροφολόγου στην αιμοκάθαρση είναι να εκπαιδεύσει τον ασθενή να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές και να κατανοήσει τους διατροφικούς περιορισμούς που προκύπτουν με βάση τις αναλύσεις του. Επίσης στόχος της διατροφικής παρέμβασης είναι ο ασθενής να κατανοήσει πως η διατροφή επηρεάζει τις εργαστηριακές αναλύσεις και πως τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν την υγεία του σε βάθος χρόνου. Στόχος του κλινικού διατροφολόγου στην αιμοκάθαρση είναι να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για να βοηθήσει τον ασθενή να παραμείνει υγιής.

Μια φορά το μήνα ο κλινικός διατροφολόγος θα συναντηθεί ξεχωριστά με το κάθε ασθενή για να  συζητήσει και να αναλύσει τις μηνιαίες εργαστηριακές εξετάσεις και με βάση αυτές να εκπαιδεύσει εκ νέου ως προς τις διατροφικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι δείκτες που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο. Στόχος της διατροφικής φροντίδας είναι η επαρκής ενεργειακή και πρωτεϊνική κάλυψη για διατήρηση υγειού  βάρους και αποφυγή απώλειας του μυϊκού ιστού, ο περιορισμός όπου και αν χρειάζεται σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι το κάλιο, το φώσφορο και το νάτριο, η διατήρηση της οστικής μάζας και η επίτευξη αποδεκτής αύξησης βάρους/υγρών μεταξύ συνεδριάσεων αιμοκάθαρσης.

Στη Νεφροντίδα γίνονται εβδομαδιαίες επισκέψεις από συνεργάτες Κλινικούς διατροφολόγους οι οποίοι έχουν συνάντηση με το κάθε ασθενή ξεχωριστά μια φορά τον μήνα, κατά τις οποίες κάνουν εκπαίδευση με βάση τους νεφρολογικούς δείκτες και δίνουν εξατομικευμένες οδηγίες. Στους επόμενους στόχους της διατροφολογικής ομάδας είναι η έναρξη μηνιαίων συναντήσεων με τις οικογένειες των ασθενών  για ενημέρωση, εκπαίδευση, ιδέες και προτάσεις κατάλληλων γευμάτων και απαντήσεις σε ερωτήματα που θα προκύπτουν.

Share Post: