Νεφρική Ανεπάρκεια

Στη νεφρική ανεπάρκεια, τα νεφρά αδυνατούν να καθαρίσουν το αίμα όπως θα έπρεπε. Στη συνέχεια, επιβλαβείς ουσίες και νερό παραμένουν στο σώμα, που διαφορετικά θα απομακρύνονταν από το σώμα μέσω των ούρων. Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής εξαρτάται από τον τύπο της νεφρικής ανεπάρκειας που έχει και τα συμπτώματα .

 

Η πιο κοινή μορφή είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όπου η νεφρική λειτουργία επιδεινώνεται αργά. Συχνά χρειάζονται αρκετά χρόνια για να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα.

 

Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια, τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή μερικές εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μετά από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια δίνουν περίπου τα ίδια συμπτώματα, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες. Τα συμπτώματα που θα εμφανίσετε εξαρτώνται από το πόσο κατεστραμμένα είναι τα νεφρά και πόσο πολύ ή πόσο λίγο μπορούν να καθαρίσουν το αίμα. Είναι σύνηθες να εμφανίζονται συμπτώματα μόνο όταν η λειτουργία των νεφρών είναι πολύ εξασθενημένη.

 

Ήπια νεφρική ανεπάρκεια

Συνήθως δεν έχετε συμπτώματα εάν η λειτουργία των νεφρών είναι ελαφρώς μειωμένη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα πράγματα, όπως αυτό:

 

Υπάρχει αίμα στα ούρα όταν ουρείτε.

Τα ούρα αφρίζουν όταν ουρείτε.

 

Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια

Σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, η λειτουργία των νεφρών μειώνεται σημαντικά. Τότε μπορεί να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Έντονη κούραση.

Έχετε φαγούρα στο σώμα σας.

Έχετε φτωχότερη όρεξη.

 


Πολύ σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια

Τα συμπτώματα της πολύ σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Τότε μπορεί επίσης να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Nαυτία και εμετός.

Έχετε πρήξιμο στα πόδια.

Δυσκολία στην αναπνοή.

Καρδιακές αρρυθμίες .