Διατροφική Παρακολούθηση

Η σωστή διατροφή αποτελεί κριτικής σημασίας παράμετρο που εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία κι ευεξία του αιμοκαθαιρόμενου ασθενή και τη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο.

Ο πιο σημαντικός ρόλος του κλινικού διαιτολόγου στην αιμοκάθαρση είναι να εκπαιδεύσει τον ασθενή να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές. Στόχος της διαιτητικής παρέμβασης είναι ο ασθενής να κατανοήσει πως η διατροφή επηρεάζει τις εργαστηριακές εξετάσεις του και πως τα αποτελέσματα αυτά κατά συνέπεια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σε βάθος χρόνου.

Στόχος του κλινικού διαιτολόγου στην αιμοκάθαρση είναι να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για να βοηθήσει τον ασθενή να παραμείνει υγιής, κατανοώντας τους διατροφικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τη νεφρική του νόσο του, αλλά και άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις (πχ διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία).

Μια φορά το μήνα ο κλινικός διαιτολόγος θα συναντηθεί ξεχωριστά με το κάθε ασθενή για να  συζητήσει και να αναλύσει τις μηνιαίες εργαστηριακές εξετάσεις του και με βάση αυτές να τον εκπαιδεύσει εκ νέου ως προς τις διατροφικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι δείκτες που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο. Στόχος της διατροφικής φροντίδας είναι η επαρκής ενεργειακή και πρωτεϊνική κάλυψη του για διατήρηση υγιούς βάρους και αποφυγή απώλειας μυϊκού ιστού, ο περιορισμός όπου και αν χρειάζεται σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως είναι το κάλιο, το φώσφορο και το νάτριο, η διατήρηση της οστικής μάζας και η επίτευξη αποδεκτής αύξησης βάρους/υγρών μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης.

Στη Νεφροντίδα, οι Κλινικοί Διαιτολόγοι έχουν συνάντηση με το κάθε ασθενή ξεχωριστά μια φορά τον μήνα, στη βάση των αποτελεσμάτων των μηνιαίων εργαστηριακών αναλύσεων του, δίνοντας του εξατομικευμένες οδηγίες και αναπροσαρμόζοντας το διατροφικό πλάνο. Καθώς όμως το πρόβλημα της νεφρικής ανεπάρκειας και της διατροφικής προσαρμογής συχνά αφορά όχι μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά επηρεάζει συχνά και το στενό του περιβάλλον, συναντήσεις γίνονται και με τις οικογένειες των ασθενών προς ενημέρωση, εκπαίδευση και παροχή εισηγήσεων για επιλογές κατάλληλων γευμάτων και απαντήσεων σε ερωτήματα που προκύπτουν.