Διατροφική Υποστήριξη και Συμβουλές για Νεφροπαθείς από τις Κλινικές Διαιτολόγους του Νεφροντίδα

Σε όλα τα στάδια της νεφρικής νόσου, ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες διατροφικές προσαρμογές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνης, νατρίου, καλίου, φωσφόρου, και υγρών.

Η εξατομικευμένη καθοδήγηση από Κλινικό Διαιτολόγο, με βάση τα ατομικά δεδομένα κάθε ασθενούς, μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση αγαπημένων γευμάτων, διατηρώντας παράλληλα τις επιθυμητές βιοχημικές τιμές.

 

– Ανάλογα με το στάδιο της νεφροπάθειας πρέπει να γίνεται προσαρμογή στη κατανάλωση πρωτεΐνης. Συνήθως στα στάδια πριν την αιμοκάθαρση (ανάλογα με το στάδιο της νόσου που βρίσκεται ο ασθενής), προτείνεται η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης. Αντίθετα κατά τη κάθαρση (είτε αυτό είναι αιμοκάθαρση είτε περιτοναϊκή κάθαρση), οι ασθενείς συστήνεται να λαμβάνουν αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής τους. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά και τα όσπρια, μπορούν να ενσωματωθούν σωστά στη διατροφή, με την κατάλληλη καθοδήγηση, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή συχνότητα και ποσότητα χωρίς να επηρεάζονται οι βιοχημικοί δείκτες.

 

– Είναι ουσιαστικής σημασίας να περιορίζεται το αλάτι, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο τραπέζι, καθώς και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι έτοιμοι ζωμοί, κονσέρβες, αρτοποιήματα, πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλλαντικά και τυριά. Προτιμώνται εναλλακτικές επιλογές με μειωμένο αλάτι, όπως ζωμοί χωρίς αλάτι, τυριά χαμηλά σε αλάτι και βραστά αλλαντικά. Η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων μπορεί να προσθέσει γεύση στα φαγητά χωρίς να επηρεάσει την πρόσληψη νατρίου.

 

– Επιπλέον, η πρόσληψη τροφίμων υψηλών σε κάλιο πρέπει να είναι προσεγμένη, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα αποβάλει εύκολα. Το κάλιο βρίσκεται σε μικρές συγκεντρώσεις σε πολλά τρόφιμα. Κύριες πηγές του αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Ο Κλινικός Διαιτολόγος μπορεί να συμβουλεύσει τους ασθενείς πώς να διαμορφώσουν τη διατροφή τους, ώστε να περιλαμβάνουν αυτές τις τροφές με μέτρο.

 

– Επιπρόσθετα, η πρόσληψη τροφίμων υψηλών σε φωσφόρο πρέπει να είναι προσεγμένη, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα αποβάλει εύκολα. Το φώσφορο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε αρκετά τρόφιμα αλλά υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορεί να συντείνουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη φωσφόρου. Μερικά από αυτά είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, το ψάρι και τα θαλασσινά και ορθό θα ήταν να ακολουθούνται οι συστάσεις που σας δίνονται από τον Κλινικό Διαιτολόγο για το πως πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα αυτά στην διατροφή σας.

 

– Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής να πρέπει να υπολογίζει την κατανάλωση υγρών, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να τα αποβάλλει. Το επιτρεπόμενο όριο υγρών είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή και καθορίζεται από τον Νεφρολόγο. Σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπόψη όλα τα ροφήματα και τα τρόφιμα που περιέχουν υγρά, όπως το παγωτό, το ζελέ και οι σούπες.